Gazi Osman Pasa
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.



 
AnasayfaAnasayfa  PortalliPortalli  GaleriGaleri  Latest imagesLatest images  AramaArama  Kayıt OlKayıt Ol  Giriş yap  

 

 İşlemcimizi Tanıyalım - (Riskli Yol)

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
(((CAGRII)))
Yeni Üye
(((CAGRII)))


Erkek
Mesaj Sayısı : 30
Yaş : 35
Kayıt tarihi : 03/10/07

Kişi sayfası
Başarı Puanı:
İşlemcimizi Tanıyalım - (Riskli Yol) Img_left0/0İşlemcimizi Tanıyalım - (Riskli Yol) Empty_bar_bleue  (0/0)
Seviye:
İşlemcimizi Tanıyalım - (Riskli Yol) Img_left0/0İşlemcimizi Tanıyalım - (Riskli Yol) Empty_bar_bleue  (0/0)
Güçlülük:
İşlemcimizi Tanıyalım - (Riskli Yol) Img_left0/0İşlemcimizi Tanıyalım - (Riskli Yol) Empty_bar_bleue  (0/0)

İşlemcimizi Tanıyalım - (Riskli Yol) Empty
MesajKonu: İşlemcimizi Tanıyalım - (Riskli Yol)   İşlemcimizi Tanıyalım - (Riskli Yol) EmptySalı Ekim 09, 2007 1:49 pm

İşlemcimizi Tanıyalım - (Riskli Yol)



Gerek AMD,gerekse Intel'in işlemcilerinin ön yüzeyinde üretilen işlemcinin özellikleri kodlanmıştır.Bu kodlamada ürünün çalışma voltajı,standart veriyolu hızı değeri (FSB), üzerindeki cache bellek miktarı,Mhz/Ghz cinsinden hızı,işlemcinin üretildiği hafta, maksimum çalışma sıcaklığı gibi bilgiler bulunur.İşlemciye termal pasta sürmek,ya da soğutma sistemi ile ilgili bir işlem yapacağımız zaman gördüğümüz bu kodların temsil ettiği değerleri üreticilerin yayınladığı belgelerden çıkarabilmekteyiz.


İşlemcimizin satın aldığımız yer tarafından overclock edilmiş bir şekilde bize teslim edildiğinden şüphemiz varsa en güvenilir yöntem bu kodları inceleyerek konuyu açıklığa kavuşturmaktır.


** UYARI : Bu yöntemin sakıncası ise, sistemin ya da işlemcinin garantisini sona erdirme riski ve işlemci üzerindeki soğutucunun takılması/çıkarılması sırasında hata yapıp, birkaç yüz milyonu bulabilecek bir hasara sebebiyet verme riskidir. Bu nedenle diğer bilgiler ışığında çok güçlü delillere sahip değilseniz ya da işlemciniz olması gerekenden çok daha yüksek bir ısıda çalışmıyorsa konuya balıklama atlamadan evvel iki kere düşünün. HwStation olarak olası bir zararda sorumluluk kabul etmeyeceğimizi bildiriyoruz.**

Sonuçta, yukarıdaki riskleri de gözönüne alarak,yazılımların size sağlayacağı işlemci bilgilerinin dışında, işlemci üzerindeki kodları bütünüyle okumak istiyorsanız işlemcinizin üzerinde yazan bilgileri bir kağıda not edip, türüne göre (Intel Pentium2/3/Celeron, AMD Athlon/Duron/K6-2/3 gibi) üreticilerin sayfalarındaki dokümanlarla kıyaslayabilirsiniz.

Celeron işlemciler için : http://support.intel.com/support/processors/sspec/icp.htm
Pentium 3 işlemciler için : http://support.intel.com/support/processors/sspec/p3p.htm

Intel işlemciler üzerinde yazan ifadelerden, kaç volta ihtiyaç duyduklarını, tampon bellek miktarlarını, FSB hızlarını öğrenmek çok kolay. AMD işlemcilerde bulunan kodlara bakarak hemen bir şey anlamak mümkün değil. Bazı kodların açılımını öğrenmek gerekiyor. Şimdi bunlara değinelim.

Athlon ve Duron işlemcilerin çekirdekleri üzerinde yazan örnek bir kod sizlere sunarak açıklamalarını yapalım. Örneğin Athlon işlemcide, AMD Athlon yazan yerin hemen altında, A0900APT3B.




İlk harf A- Athlon manasında; Duronlarda D geliyor. Sonra gelen 4 basamaklı rakam işlemci hızını gösteriyor. 0900, 900MHz anlamına geliyor. Frekanstan sonra gelen harf yuva tipini; buradaki A, PGA anlamına geliyor. Yani bazı kullanıcıların anlayacağı SoketA formunda. Sonra voltaj geliyor: S=1.5V, U=1.6V P=1.7V, N=1.8V. Sonraki harf en fazla kasa ısısını belirler. : Q=60, X=65, R=70, Y=75, T=90. Sonra gelen sayı L2 tampon bellek miktarını gösterir: 1=64 KB, 2=128KB, 3=256 KB, 4=512 KB, 5= 1 MB, 6=2 MB, 7=4 MB, 8=8 MB. Son harf ise maksimum DDR veriyolu hızını belirler: A=133, B=200, C=266 MHz. 266 MHz nerden çıktı diyeceksiniz. Yeni çıkan 1.2 GHz'lik Athlon işlemciler 266 MHz DDR veriyolu hızını kullanıyor da ondan.






Evet, bu değerler AMD işlemciler için geçerli. Intel işlemcilerde ise, durum çok daha basit. Intel'in güncel işlemcileri bildiğiniz üzere soket formunda. İşlemcinin üstünde, alt tarafta siyah bir bölüm göreceksiniz. Burada, işlemciyle ilgili bilgiler yazılıyor. Örneğin, 600/128/66/1.5V şeklinde bir ifadeyle karşılaşacağız. Bu siyah bölümün en üstünde P-III mü yoksa Celeron mu olduğu yazı ile belirtiliyor. Örneğin bizim Celeron işlemcimiz üzerinden aldığımız bilgiler böyle. Buradaki 600, işlemci hızını belirtiyor. Yani işlemcimiz 600 MHz'lik imiş. Daha sonra gelen ifade, L2 Tampon Bellek miktarını belirtiyor. Daha sonra gelen ifade ise, işlemcinin FSB hızını belirtiyor. Bu işlemcimiz, normalde 66 MHz'de çalışıyormuş. En sondaki ifade ise, çalışma voltajını gösteriyor. CPU ID'si farklı olan işlemcilere göre farklılık göstermekle beraber, elimizdeki Celeron 600 işlemcimiz çalışması için 1.5V'a ihtiyaç duyuyormuş.



Bu Celeron 600'ün standart çalışma voltajı 1.7V imiş.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://www.RadyoCagri.Org
 
İşlemcimizi Tanıyalım - (Riskli Yol)
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
Gazi Osman Pasa :: Bilgisayar/ Teknoloji Dünyası :: Donanım-
Buraya geçin: