Gazi Osman Pasa
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.



 
AnasayfaAnasayfa  PortalliPortalli  GaleriGaleri  Latest imagesLatest images  AramaArama  Kayıt OlKayıt Ol  Giriş yap  

 

 Tokata Özel

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
[ChatlaK]
Sitenin ÇatLağı
[ChatlaK]


Kadın
Mesaj Sayısı : 794
Yaş : 35
Location : yErİn dİbİ
Tuttuğunuz Takım? : Tokata Özel 1444
Ruh Halin? : Tokata Özel 5269
Kayıt tarihi : 27/09/07

Kişi sayfası
Başarı Puanı:
Tokata Özel Img_left0/0Tokata Özel Empty_bar_bleue  (0/0)
Seviye:
Tokata Özel Img_left0/0Tokata Özel Empty_bar_bleue  (0/0)
Güçlülük:
Tokata Özel Img_left0/0Tokata Özel Empty_bar_bleue  (0/0)

Tokata Özel Empty
MesajKonu: Tokata Özel   Tokata Özel EmptyPtsi Kas. 05, 2007 2:10 pm

Tokat Kebabı

Taze kuzu eti, kuyruk yağı, patlıcan, domates, yeşil biber, patates, soğan, sarımsak ve özel pişirilmiş kebap pidesi kullanılarak yapılan ilimize has enfes bir yemektir. Özel kebap ocaklarında yapılır. Küçük parçalar halinde kesilen etler baharat, biber ve soğanla terbiye edildikten sonra hafif yağlanmış şişlere takılarak bekletilir. Şişlerin en başına et ve sebzelerin düşmemesi için patlıcanın sap kısmı takılır. Şiş üzerine bir et bir sebze ve sebze aralarına bir parça kuyruk yağı ve bir iki diş sarımsak dizilir. Patlıcanların kabuğu alınmaz. Yarıdan kesilmiş ve uzun selvi doğranmış patlıcanlar önceden hafifçe tuzlanmalıdır. Birkaç şişe de etler müstakil olarak takılır. Kebap ocağının ortasında bulunan yatay demire şişler asılır. Fırının iki tarafında bulunan yatay bölümde yanan odunların ateşi ile pişmeye bırakılır fırının alt kısmında bulunan saç tepsiye damlayan yağlar toplanır. Özel pişirilmiş pideler bir tepsiye yayılır. Pişen etler ve sebzeler bunun üzerine sıyrılır. Tepsinin ortasına pişen domatesler konulur. Üzerine toplanan yağlar gezdirilerek servise alınır.
Kaynak : Tokat'lı gıda toptancısı Hasan Erdem

Tokat Yaprak Sarması







Tokat'ın Meşhur Zeytinyağlı Yaprak Sarması

Tokata Özel Zeytinyagli
Zeytinyağlı yaprak sarma
KAÇ KİŞİLİK: 8-10
HAZIRLAMA SÜRESİ: 30 dk
PİŞME SÜRESİ: 30 dk
Malzemeler:

<LI>500 gr asma yaprağı

<LI>2 su bardağı dolmalık pirinç

<LI>1 çay bardağı zeytinyağı

<LI>1 soğan

<LI>2 tatlı kaşığı dolmalık fıstık

<LI>2 tatlı kaşığı kuşüzümü

<LI>Tuz, karabiber, nane

Hazırlanışı:
* Pirinci yıkayıp ılık suda ıslatın ve 30 dakika bekletin. Süzüp durulayın. Soğanı soyup kıyın.

* Zeytinyağını tencereye alıp soğanı ekleyin. Biraz pembeleştirip süzülmüş pirinci ilave edin. 1-2 dakika kavurun. Fıstık, üzüm, tuz ve baharatı ilave edip karıştırın, ocaktan alın.

* Asma yapraklarını tuzlu kaynar suda sararıncaya kadar haşlayıp süzgece alın.

* Bir tepsinin içinde yaprakları tek tek açarak hazırladığınız iç malzemeden ortalarına ekleyip sigara şeklinde sarın. Tencereye dizip üzerine bir tabak kapatın. 2 su bardağı ılık su ilave edip ağır ateşte suyunu çekene kadar pişirin. Kapağı kapalı olarak soğumaya bırakın.

* Sarmaları servis tabağına alıp üzerine 1 kaşık sızma zeytinyağı gezdirin. Limon dilimleriyle süsleyip servis yapın.

Niksar Ayvaz Suyu


Ayvaz Suyu: Niksar ilçesine 2 km uzaklıkta çıkar. Sertliği 0,5 derece olan su, şişelenerek diğer illere gönderilir. Su, safra kesesi ve böbrek rahatsızlıklarıyla yüksek tansiyon ve barsak rahatsızlıklarına iyi gelmektedir.

Niksar Ayvaz Suyu

Su deyince akla Niksar, Niksar deyince de Ayvaz Suyu gelir. Ayvaz Suyu Niksar'ın hemen yanı başında kendi adıyla anılan yöreden kaynak suyu olarak çıkar. Tarihi tespit edilemeyecek kadar eski olan Ayvaz Suyu, kalite sıralamasında dünyanın ikinci suyudur.

Evliya çelebi meşhur Seyahatnamesinde Ayvaz Suyu'ndan şöyle söz eder:

" Şehrin kıble tarafı dışında, haylice mesafede güzel ve küçük binalı bir ılıca vardır. Suyu çok faydalıdır. Gayet güzel ve lezzetli hayat suyudur. Bir çok hastalığa faydalı olduğundan gört taraftaki memleketlerden Temmuz'da buraya nice aile gelip tedavi için yıkanırlar. suyundan içip memleketlerine dönerler. Meşhur ve güzel bir ılıcadır.

Ayvaz suyu, 30 yılı aşkın süredir cam şişeleme, 1984'den bu yana da Belediyemize ait modern tesislerde pet ambalajlama suretiyle, Su ve Şişeleme A.Ş tarafından , hijyen koşullarına tam uyarak üretilmekte ve pazarlanmaktadır. Kalitesi ve lezzetiyle aranan bir su olduğundan yurdumuzun dört bir yanında müşteri ve müdavimi vardır.
6.7 PH'si ve 0.5 sertlik derecesiyle özellikle bir su olan Ayvaz Suyu, 1,4 Lt/sn debisiyle yoğun talep karşısında yetersiz kalmakta, rakiplerinin ulaşamadığı bir piyasa değerine sahip olmanın itibarını yaşamaktadır.

ALPERENLER CENNETİ TOKAT


Son olarak Şafak Sezer'in Ekmek Teknesi'nde canlandırdığı Tokatlı Bahtiyar tiplemesiyle dillere düşen Tokat'ın tam anlamıyla bir Alperenler Cenneti olduğunu biliyor muydunuz?


Bu havası hoş şehrin dört tarafında,bahçe ve bostanlar içinde sular akar. Bu bahçelerde bülbüllerin ötüşü, insan ruhuna sefa verir. Meyveleri lezzetli ve lâtif olup, her tarafa hediye olarak gönderilir.Her bağında birer köşk, havuz, fıskiye ve çeşitli meyveler bulunur. Halkı zevk ehlidir. Gariplerle dostturlar; kin tutmaz, hile bilmez, deryadil, haluk, selim ve halim insanlardır. Herkese iyi zanda bulunurlar. İyi geçinirler, hayırlı yapılar yaptırmaya hevesleri çoktur. Camii, saray, köşk ve imaretleri o kadar güzel ve metin olur ki, buralara girenler hayran olurlar. Şehir genişlik ve çok ucuzluk bir yer olup dünya yüzünde eşi yok gibidir. Yılın her zamanında halkının nimetleri boldur. Hacı Bektaş Veli'nin hayırlı ve bereketli duaları ile bu eski tarihi şehir, "ALİMLER KONAĞI, FAZILLAR YURDU ve ŞAİRLER YATAĞIDIR..."

EVLİYA ÇELEBİ Seyahatname (Cilt: 5 Saife: 69-70)


TOKAT NEDEN ALPERENLER CENNETİ'DİR?
Alperen sözlük anlamıyla, eski Türklerde kahraman, yiğit, cesur ve pehlivan olan kimse anlamına gelmektedir. Günümüzde bu kelime tasavvuf ufkunda belli bir mesafe almış, fütüvet ehli mücahid kavramını da içine alır şekilde kullanılmaktadır. Savaşçılığın kahramanlık vasfıyla dervişliğin sükunetini birleştiren, gönül savaşçısı insanlara, erenlere Alperen denilegelmiştir.

Manevi bir boyutu olan ve kahraman anlamına gelen bu kelimenin Tokat'la neden özdeşleştiğini, Alperenler Cenneti Tokat adlı kitabında M. Emin Ulu ta ünlü Moğol zulmüne bağlıyor. Moğolların imza attığı eşsiz zulümlerden nasibini alan diyarlar arasında Tokat da yer alıyor. Bu il meşhur zulümkler sonrasında Ahmet Yesevi tarikatından el alan pek çok Alperen'in türbesinin Tokat'ta olması bu ili gerçek anlamıyla bir türbeler şehri olarak göstermek için yeterli. Tokat'ın dağına taşına Türk ve İslam mührü vuran Alperenlerin bir çoğu M. Emin Ulu'nun kitabında yer almakta.
Lüks bir cilde sahip olan 464 sayfalık kuşe kağıda renkli olarak basılmış kitapta yer almakta: Şeyh Şirvani'ye ait Abdulmecit türbesi, Abumuttalip Hazretleri, Acepşirn Tekkesi, Ahi Paşa, Alaca Mescit Türbesi, Alp Gazi, Altı Kardeşler, Ayaksız baba, Bal Dede, Behzat-I Veli, Boyun Baba, Bunalım Baba, Çeltek Baba, Çerkez Mehmet Türbesi, Çöreği Büyük Tekkesi, Ebu Şems Hangahı, Halef Gazi Türbesi, Hafız Efendi, Haydar Dede, Haydar Sultan, Hubyar, İğneci Dede, İncir Baba, Kalender Dede, Mazlum Ömer Dede, Miskinler Türbesi, Sümbül Baba Tekkesi, Taş Oluk Tekkesi, Topçam Dede, Satır Bahçesi tokat ilini mesken tutan Alperenlerin yattığı mekanlardan sadece bir kısmı. Kitap hemen ilçede bulunan düzinelerce tekke konusunda hem ayrıntılı bir bilgi hem bir görsel şölen içeriyor...

Kitapta sadece türbelerde yatan ünlü simalar yok. Aynı zamanda Tokat'ın yetiştirdiği ünlü simalar, yazar ve sanatçılar, yöneticiler, millettekileri, sporcular ve halk ozanlarının portreleri de yer alıyor.

Tokat kültürü ve halk inançlarını merak edenler ile bu kültürü yaşatan ünlü kalemler ve saz üstatlarını da bu kitapta bulmak mümkün. Tokat kültür ve ekonomi haritası da meraklıları için renkli olarak kitabın içeriğinde yer alıyor.. Tokat tarihini ve Tokatlıları daha yakından tanımak isteyenler için işte irtibat adresleri.


Kitap Adı : Alperenler Cenneti TOKAT
Hazırlayan : Mehmet Emin ULU

464 Sayfa, lüks cilt, kuşe kağıt
</LI>
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
 
Tokata Özel
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
Gazi Osman Pasa :: Türkiye :: Şehrini Tanıt-
Buraya geçin: