Gazi Osman Pasa
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.



 
AnasayfaAnasayfa  PortalliPortalli  GaleriGaleri  Latest imagesLatest images  AramaArama  Kayıt OlKayıt Ol  Giriş yap  

 

 İşlemcinin Standart Voltajı Nedir?

Aşağa gitmek 
2 posters
YazarMesaj
(((CAGRII)))
Yeni Üye
(((CAGRII)))


Erkek
Mesaj Sayısı : 30
Yaş : 35
Kayıt tarihi : 03/10/07

Kişi sayfası
Başarı Puanı:
İşlemcinin Standart Voltajı Nedir? Img_left0/0İşlemcinin Standart Voltajı Nedir? Empty_bar_bleue  (0/0)
Seviye:
İşlemcinin Standart Voltajı Nedir? Img_left0/0İşlemcinin Standart Voltajı Nedir? Empty_bar_bleue  (0/0)
Güçlülük:
İşlemcinin Standart Voltajı Nedir? Img_left0/0İşlemcinin Standart Voltajı Nedir? Empty_bar_bleue  (0/0)

İşlemcinin Standart Voltajı Nedir? Empty
MesajKonu: İşlemcinin Standart Voltajı Nedir?   İşlemcinin Standart Voltajı Nedir? EmptySalı Ekim 09, 2007 1:53 pm

İşlemcinin Standart Voltajı Nedir?



Sıkça sorulan bir soruya değinerek bir konuya bu arada açıklık getirmekte fayda var,sorulan soru genel hatları ile şöyle: "Abi benim işlemcim Intel/AMD şu model, hızı da X Mhz. Üzerinde şu kadar voltajla çalışacağı yazıyor. Fakat net üzerinde bu işlemcinin voltajının K kadar olduğu olduğu yazıyor. Şimdi ben hangisine inanayım?"

İşlemciler de zaman içerisinde üretiminde çeşitli revizyonlara gidilerek,daha önce üretilmiş aynı hızdaki ve aynı türdeki işlemcilerden farklılık gösterebilir.Bu revizyonlarda görünür olan daha çok,işlemcinin çalışma voltajı ve çekirdek kısmının hacmi konusunda yapılan değişikliklerdir.İşte bu nedenle aynı hızdaki iki işlemci arasında (en belirgin olan) standart çalışma voltajındaki farklılıktır.Anakartın BIOS'u içerisindeki işlemci çalışma voltajını "Default" ya da "Automatic" değerine getirerek voltaj konusunu en zahmetsiz bir şekilde çözebiliriz.Bu değişikliği yaptıktan sonra,işlemcinin,aynı hızdaki önceki seri (overclock edilmemiş) işlemcilerle arasındaki voltaj farkından ötürü paniğe kapılmaya gerek yoktur.

Bizim test için kullandığımız Celeron 600 işlemcinin CPU ID'si 0683 imiş. Bu değere dayanarak, işlemcimizin çalışma voltajını belirleyebiliriz. Celeron'lar için http://www.intel.com/design/celeron/datashts/243658.htm , P-III'ler için http://support.intel.com/design/pentiumiii/specupdt/244453.h tm , P-II'ler için http://developer.intel.com/design/pentiumii/specupdt/243337. htm adresinden indireceğiniz pdf dosyalarında, voltaj gereksinimlerinin detaylı listesini bulacaksınız.

AMD işlemcilerde ise, aynı hıza sahip işlemciler için farklı voltaj gereksinimleri yok. Fakat AMD işlemcilerin CPU ID'sini öğrenebilmek yine mümkün. Yine, H-Oda'nın WCPUID programını bu konuda kullanabilmek mümkün. AMD işlemcimizin CPU ID'sini öğrenmek için, yine Type ID, Family ID, Model ID, Stepping ID kutucuklarında yer alan rakamları birleştiriyoruz. Örneğin benim kullandığım AMD Duron 600 işlemcinin CPU ID'si 0630 imiş. AMD'nin kendi işlemciler için geliştirdiği bir CPU ID algılama yazılımı da bulunuyor. Bu dosyayı, www.hwstation.com/files/pcmag/cpuinfo.exe adresinden çekebilirsiniz. Bu programdan aldığımız ekran görüntülerini görüyorsunuz. CPU ID numarasını bu program ile anlamak daha kolay. AMD'nin güncel işlemcileri olan Athlon ve Duron'da, voltaj değerleri 1.5V ile 1.8V arasında değişiyor. Athlon veya Duron işlemcinizi takacağınız anakart, işlemci voltajını otomatik tanıyacaktır.




Bazıları Sıcak Sever: İşlemci Sıcaklık Sorunları

İşlemcimizi nasıl tanıyacağımızı öğrenmiş olduk. Sizlerin sordukları en çok sorulardan diğerine geçelim. Direk bize veya Haber guruplarına sorduğunuz soruların arasında, "XXX MHz hızında çalışan Intel P-III veya AMD Athlon işlemciye sahibim. Bu işlemcilerin dayanacağı maksimum sıcaklık değeri nedir?" geliyor. Bu soru için örnekler çoğaltılabilir. Ve bu soruları soran kullanıcılar genelde, sıcaklığın nereden ve nasıl kontrol edileceğini soruyorlar bir de. Teker teker cevaplayalım sorularınızı.

Önce Intel'in işlemciler ile işe başlayalım. Bu iş için ilk başta, işlemcinizin normal çalışma frekansını ve CPU ID'sini bilmeniz gerekiyor. Bu bilgileri öğrendikten sonra:

P-III'ler için : http://support.intel.com/support/processors/sspec/p3p.htm
Celeronlar için : http://support.intel.com/support/processors/sspec/icp.htm
P-II'ler için: http://support.intel.com/support/processors/sspec/p2p.htm

Adreslerine giderek, işlemcinizi hızının yanında bulunan CPU ID değerine göre, işlemcinizin dayanabileceği maksimum sıcaklığı göreceksiniz. Unutmayın bunlar limit değerler. Yani, bu değerler anlık değerler. Demek istediğimiz, işlemciniz için maksimum sıcaklık değerini, bu tablolarda yer alan değerlerin 15-20 derece altını kabul edin. Bu şekilde hem sorun yaşamadan çalışmanıza devam edecek, hem de işlemcinizi ömrünü bir nebze de olsa uzatmış olacaksınız.

AMD Athlon ve Duron işlemcilerin ise - yukarıda anlattığımız gibi - işlemci çekirdeği üzerinde yazan değerleri baz alarak maksimum sıcaklığı atayabiliriz.

Şöyle genel olarak baktığımızda ve deneyimlerimize dayanarak, aşağı yukarı her işlemcinin 50 dereceye kadar sorunsuz çalışabileceğini belirtelim. İşlemcinizin türüne göre, 60-65 dereceden sonra, tehlikenin baş gösterdiğini unutmayın. İşlemcinizi türüne göre dedik dikkat ederseniz. Intel, 1.13 GHz hızında çalışan P-III işlemcisi için limit sıcaklık değerini 62 derece olarak almış. Yani, bu işlemciyi kullanırken, 45-50 derece sıcaklıktan sonra tehlikenin başladığını bilmek lazım. 900-1000 MHz gibi yüksek hızda çalışan işlemcileri kullanırken biraz daha hassas olmak gerekir. Bu işlemciler biraz daha fazla güç harcadığından, soğutma konusuna biraz daha önem vermek gerekiyor. Sözün özü, işlemcinizin sıcaklığının 50-55 dereceyi geçmemesine dikkat edin.




Peki bu sıcaklık değerlerini nasıl öğreneceğiz? Güncel ve kaliteli anakartların hemen hemen hepsinin üzerinde entegre olarak Donanım İzleme özelliği geldiğinden, işlemci sıcaklığınızı anakartınızın BIOS'undan öğrenebiliyorsunuz. Aslında BIOS'da verilen bilgiler yanıltıcı. Neden mi? Çünkü, BIOS da iken, hiçbir şekilde işlemciye yüklenmiyoruz ve normal kullanım sırasında veya oyun oynarkenki yüklenme olmayacağından, buradaki değerlere pek kulak asmamak lazım. Yani bize Windows altındaki değerler lazım. Her anakart ile birlikte genelde, donanımınız sağlığını inceleyecek program geliyor. Fakat bu programlara alternatif olarak, mbm.livewiredev.com adresinden indirebileceğiniz MotherBoard Monitor programını önerebiliriz. Bu program ile anakartınızın üzerinde bulunana termal sensörler algılanarak, bu sensörlerin bildirdiği değerler ekrana yansıtılıyor (Yeni Via çipsetleri için extra ayar gerekebilir).

Sıcaklık konusuna gelmişken birkaç husustan da bahsedelim.Yeni Intel işlemcilerin çoğunda işlemci çekirdeği üzerinden ısı ölçümü yapan bir termal diyot mevcut.Bu diyotlar gerçeğe en yakın değeri vermekle birlikte bazı OEM işlemcilerde bu diyot yanlış bilgi verebiliyor (+120 derece gibi).Böyle bir değer görürseniz ve işlemciniz hala hayatta ise önemsemeyin smile_image. Bazı anakartların üzerindeki ısı algılayıcı çipler ise,anakartın takıldığı soketin/slotun yakınlarına yerleştirilmiş.Bu çiplerin vereceği değerler gerçek değerlerden uzaktır.İşlemciye zorlu bir iş yaptırdığınızda işlemci ısısı 15-20 saniye içerisinde 8-10 derece kadar artış göstermiyorsa, bu durumda bu çiplerin verdiği değerlere 5-10 derece kadar tolerans değeri eklemek yanlış olmaz. Her şeyden önce, anakartınızın üreticisinin web sitesine giderek, sizin anakartınızla ilgili olan sıkça sorulan sorular bölümüne bir bakıverin. Eğer böyle bir sorun var ise, çözümlere bir bakın. Genelde bu tür sorunlar BIOS güncellemesiyle halledilen sorunlar.

Bazı okuyucularımız ise, işlemci sıcaklığının çok üst sınırlarda gezmesinden şikayetçi. Bunun birkaç sebebi olabilir. Birincisi, eğer adam akıllı işlemci soğutması istiyorsanız, sokakta satılan 3-5 $'lık Heatsink + Fan ikilileriyle bu iş olmaz. Orta veya üst kalite bir heatsink + fan ikilisi almalısınız. Özellikle çok hızlı bir işlemciniz var ise, bir miktar parayı gözden çıkartmanız gerekiyor. İkincisi, baba bir heatsink + fan almak da işe yaramaz. Aldığınız ısı emici iletkenini yapıldığı maddeye bağlı olarak, işlemci üzerindeki ısıyı emebilme kapasitesi farklılık gösterir. Aldığını ısı emici metal hangi maddeden yapılırsa yapılsın, işlemci ile ısı emici metal'in (heatsink) arasına, "Isı İletici" veya "termal Gres" diye tabir ettiğimiz katı-sıvı kıvamında olan maddeden sürmezseniz, işlemci üzerinde ısı tam anlamıyla emilemez ve sıcaklık öyle tavanlarda gezer. Denemek amacıyla bir deneme yaptım. Kullandığım Amd Duron 600 MHz'lik işlemcimin ve Alpha7 fan üzerindeki "ısı iletici" madde artıklarını iyice temizleyerek sistem taktım ve bir süre oyun oynadıktan sonra sıcaklığa baktım. Sıcaklık 65-70 derece arasında geziniyordu. Çünkü, Alpha7 fanda kullanılan alüminyum heatsink, ısıyı tam olarak ememiyordu ve böylece sağlıklı bir soğutma sağlanamıyordu. İşlemci ile heatsink arasına tekrar "ısı iletici" maddende sürdüğümde, sıcaklığın çok aşağılara indiğini fark ettim. Hadi iyice kasalım şunu dedik. 45 dereceyi bir türlü geçemedik. Yani bunlar önemli. Türkiye'de kaliteli fan bulmak kolay değil. Çok zor. Bulsanız bile, muhtemelen üzerinde özel "ısı iletici" madde sürülerek gelmiş olacaklardır. Eğer sürülmemiş ise, en yakın elektronikçiden bu maddeyi isteyebilirsiniz. Pahalı da değil. Termal gres ya da termal pasta denilen bu yarı-sıvı maddeyi süreceğiniz heatsink üzerinde yapışkan bir kağıt ya da nesne var ise bu nesnelerin bize yarardan çok zararı vardır.bir su ısıtıcısının buharına tutup yapışkanı yumuşatın ve zeytinyağı damlatılmış bir bez ile heatsink üzerindeki yapışkan alanı temizledikten sonra bu termal gres ya da termal pastayı bir a4 kağıdının inceliği kadar,ve işlemci çekirdeğinin kapladığı alandan biraz daha fazla alan kaplayacak şekilde sürün.






Evet, yazımızın sonuna yaklaştık. Çok sorulan ve önemli bir konuya değindiğimize inanıyorum. Başka bir yazı ile görüşmek üzere.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://www.RadyoCagri.Org
GüLNuR
Admin
Admin
GüLNuR


Kadın
Mesaj Sayısı : 543
Yaş : 36
Location : Tokat
İş: : ögrenci
Lakabı : Senarist
Tuttuğunuz Takım? : İşlemcinin Standart Voltajı Nedir? 1444
Ruh Halin? : İşlemcinin Standart Voltajı Nedir? 1131
Kayıt tarihi : 25/09/07

Kişi sayfası
Başarı Puanı:
İşlemcinin Standart Voltajı Nedir? Img_left0/0İşlemcinin Standart Voltajı Nedir? Empty_bar_bleue  (0/0)
Seviye:
İşlemcinin Standart Voltajı Nedir? Img_left0/0İşlemcinin Standart Voltajı Nedir? Empty_bar_bleue  (0/0)
Güçlülük:
İşlemcinin Standart Voltajı Nedir? Img_left0/0İşlemcinin Standart Voltajı Nedir? Empty_bar_bleue  (0/0)
İşlemcinin Standart Voltajı Nedir? Empty
MesajKonu: Geri: İşlemcinin Standart Voltajı Nedir?   İşlemcinin Standart Voltajı Nedir? EmptyPtsi Ekim 15, 2007 1:11 pm

ofofof ellerine saglık cagrı saolasın
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://www.gopforum.okuyoruz.biz
(((CAGRII)))
Yeni Üye
(((CAGRII)))


Erkek
Mesaj Sayısı : 30
Yaş : 35
Kayıt tarihi : 03/10/07

Kişi sayfası
Başarı Puanı:
İşlemcinin Standart Voltajı Nedir? Img_left0/0İşlemcinin Standart Voltajı Nedir? Empty_bar_bleue  (0/0)
Seviye:
İşlemcinin Standart Voltajı Nedir? Img_left0/0İşlemcinin Standart Voltajı Nedir? Empty_bar_bleue  (0/0)
Güçlülük:
İşlemcinin Standart Voltajı Nedir? Img_left0/0İşlemcinin Standart Voltajı Nedir? Empty_bar_bleue  (0/0)

İşlemcinin Standart Voltajı Nedir? Empty
MesajKonu: Geri: İşlemcinin Standart Voltajı Nedir?   İşlemcinin Standart Voltajı Nedir? EmptyCuma Kas. 23, 2007 10:53 am

effiyet olsun lise de ki eserlerim bunlar bunlar lisede ki ödevlerimdi...Very Happy
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://www.RadyoCagri.Org
 
İşlemcinin Standart Voltajı Nedir?
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
» API Nedir
» DLL Nedir?
» Modem Nedir ?
» Protokol nedir ve LAN protokolleri nelerdir?
» Topoloji nedir ve fiziksel topolojiler nelerdir?

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
Gazi Osman Pasa :: Bilgisayar/ Teknoloji Dünyası :: Donanım-
Buraya geçin: